10.díl a 11.díl

30.06.2012 10:16

Hurrem je plna očekávání, nemůže se Sulejmana dočkat, zvláště teď, když spolu čekají dítě. To těší i Hátidže, která do dopisu pro Ibrahima dopíše ještě tuto šťastnou zprávu a doufá, že dopis se dostane jen do rukou Ibrahima, protože v něm popisuje její lásku. Naopak problémy s jejím těhotenstvím má Mahidevran a i Valide, která přemýšlí jak říct Báturovu otci, že se Hurrem vdávat vůbec nemůže.

Brzy do paláce přicházejí nové látky, celkem ale obyčejné, pro konkubíny. Když si má vybrat Hurrem, nejenže ji některé dívky dráždí uštěpačnými poznámkami, ale dokonce vejde i Mahidevran. Hurrem má sto chutí ji oplatit tu její škodolibost, a tak před sultánkou řekne, že chce nové šaty z látek, které ji daroval sám sultán, přičemž se s Mahidevran pohádají a rozhodně nešetří urážkami. Nigar kalfa se snaží Hurrem domluvit, že ani ona si to na sultánku dovolit nemůže, ovšem na to je Hurrem příliš paličatá a navíc, konečně se Mahidevran odplatila.

Mezitím se dopisy z Konstantinopole dostávají až do válečného tábora Sultána Sulejmana. Ibrahim, přebírající dopisy, si dychtivě otevírá Hátidžin dopis, plný krásných slov. Ale jeho úsměv se vytratí, když si všimne obsahu konce dopisu. Hurrem je těhotná. Pro něj to není kdovíjak dobrá zpráva, když s ní nikdy nevycházel a byl další z Hurreminých nepřátel. Avšak když sultánovy předá dopis od Hurrem, zatímco se na Sulejmanových rtech objeví upřímný úsměv, děkující za požehnaný den, Ibrahim má co dělat aby se vůbec usmál.

Dlouho očekávaná chvíle přichází, celý palác, snad i celá země se raduje a připravuje na příjezd jejich vládce. Hurrem je zklamaná, pokud se chce setkat se svým sultánem, musí si počkat až se přivítá se svou rodinou, včetně Mahidevran, a to ani neví, jestli si ji k sobě pozve. Strachuje se, že na ní zapomněl. Ale to se ani omylem nestalo, právě naopak. Sultán obšťastnil všechny ženy ze své rodiny pozdravem, jenom Mahidevran se nedočkala. Zdrcená už ve své hlavě spřádá plán na zbavení se Hurrem, kterou z toho viní. No, jakoby si za to nemohla sama, když se ji pokusila zabít už jednou. Gylšach jí dala lahvičku nebezpečného léku, jenž při větším množství způsobuje pomalou smrt. To by byla hezká odplata pro Mahidevran, která už své plány svěřuje Gylšach, jenž všechno zařídí pomocí dívky Hasibe.

Mezitím Hátidže své Ibrahima aby se s ní večer setkal v zahradě a Sumbul dostává rozkaz přivézt Hurrem za sultánem. Ta celá rozjařená kráčí zlatou chodbou, bohužel netuší, co se na ni chystá.  Náhrdelník s rubíny. Gylšach zatím stihla předat jed Hasibe, ta jím polila jídlo a přinesla až k sultánově komnatě. Nic netušící Hurrem začne jíst sladkosti, které tak moc miluje.

Mahidevran, doufající za smrt své sokyně společně s Gylšach, setrvávají ve své komnatě. Kdo ví jaki by se tvářili, kdyby viděli Hurrem ve strašných bolestech omdlévat. Sultán naprosto vyvedený z rovnováhy volá lékařku, konstatující otravu jedem. Jediná možnost zbavení se jedu, je vyzvrátit veškeré jídlo, ve kterém byl obsažen. Hněv sultána pociťuje Sumbul i Ibrahim, který v době kdy se to stalo, byl s Hátidže v zahradě a o tomto neměl potuchy, pociťuje i vinu, přeci tomu mohl zabránit, nebýt tak nevnímavý. Valide i velý harém je na nohou když se to dozvídají. No, což o to, Valide je v mnohem větším šoku, když slyší svého syna nazývat Hurrem sultánkou. Gylšach zabije Hasibe, která hrozí vyzrazením a Sumbul s Ibrahimem hledají vraha v kuchyňském personále.

Sultán tuší něco o Mahidevran, že se ji též opět snaží Ibrahim bránit a taky se nemýlí, ale jak sám přiznal, nedokáže svého syna připravit o jeho matku, ale tím víc se utvrdil v tom, že Mahidevran zradila jeho lásku, a tak alespoň se pokusí Valide vysvětlit, ať tu zběsilou násilnici zastaví.

Ta si už ale myslí, že je po Hurrem, a když se dozvídá, že ji Ibrahim volá, pevně věří, že pro ni nese ,,dobré zprávy". Ale zklamání pro ni je štěstí pro sultána a pro Hurrem, jejichž syn přežil ten jed. Ibrahim Mahidevran i jejímu synu slibuje ochranu před Hurrem i ostatními nástrahami harému.

Hurrem, která si myslí, a myslí si to správně, že člověkem usilující o její život je Mahidevran, obviní i Ibrahima, že on má na tom také podíl.