12.díl a 13.díl

12.07.2012 19:37

Hurrem v upřímném zděšení přihlíží kalfám, které odnášejí její majetek s věcmi z komnaty oblíbenkyň. Naopak ju potěší, že to všechno přikázala Valide sultan k tomu, aby mohla Hurrem mít novou, honosnou a obrovskou komnatu, jakou má i sama Mahidevran, i když ji Nigar kalfa zkrotí, že sultánova první konkubína Mahidevran stojí stále o mnoho výše nad ní. Tu neustále chrání Valide před sultánovým hněvem a nehodlají malému princi říct, co provedla jeho matka.

Hurrem je uchvácena novou komnatou, která je opravdu velmi krásná a obrovská. Bohužel tam zatím nemá žádnou společnici, a tak si chce nechat přivést Mariu, aby tam s ní zůstala. Valide, vcházející k Hurrem, se snaží zakrýt čin Mahidevran pouhým zkaženým jídlem a jízlivé poznámky Hurrem na jed nebere vážně.

No, každý má jiné vyhlídky a nejhorší jsou pro Gulšach. Buď přijde o hlavu nebo odejde pryč z paláce. Sultánovy vyhlídky na budoucnost jsou možná pro někoho horší. Holdá totiž napadnout Rodos a to by vůbec nebyla kdo ví jak lehká bitva.

Hurreminu radostnou náladu ještě víc zlepší přichod Marii, no naopak ji zklame, že i Maria je muslimka a jmenuje se teď Gylnyhal. Vidí ji jako svojí konkurentku v boji o sultánovo srdce a považuje ji za novou zbraň svých nepřátel. Znechucenou náladou otráví i lékařku a zlepší se ji teprve, když ji navštíví sultánova sestra Hátidže sultan, která jako jediná ze sultánek nemá na Hurrem spadeno. Vypadá to, že by spolu mohly obě skvěle vycházet, dokud ovšem se Hátidže neprořekne o svých citech k Ibrahimovi. Hurrem to vidí jako skvělou příležitost jak dostat nenáviděného muže na lopatky. Kdyby sultán věděl koho jeho sestra zoufale miluje, zle by bylo i pro Hátidže. Jako na zavolanou přichází do komnaty i sultán, v úmyslu ukázat Hurrem, i s jejím budoucím dítětem, princi Mustafovi. Ten všechno řekne své matce, která není moc šťastná, když vidí, jak se sultán snaží Mustafu přesvědčit o tom, že to bude jeho bratr.

Hurrem má stále strach z jídla a využívá Gylnyhal jako ochutnavačku.

Když se na chodbě objeví Hátidže s Ibrahimem, Hurrem mu dá pocítit její moc nad ním. Konečně Ibrahim bere na vědomí Mahidevranino varování, že se jich Hurrem jednou stejně zbaví.

Sultánovu dobrou náladu zkazí příchod paši, který mu oznámí, že mu Valide slíbila jednu konkubínu pro jeho syna. Ten, že je nešťastný a doufá, že se s ní ožení. A ta dívka se jmenuje Hurrem. Což samozřejmě sultána velmi překvapí a rozhněvaně vyjede na Valide sultan, která se brání lží, že to byl pašův nápad. Ibrahim se chopí příležitosti jak se zbavit Hurrem a zlepšit sultánovu náladu. Chce mu na halvet poslat Hurreminu osobní služebnou a přítelkyni Gylnyhal, přičemž Sumbul nechce aby se to Hurrem dozvěděla. Zle by s Gylnyhal bylo.

Jako na potvoru přijdou na Hurrem v Gylnyhalně nepřítomnosti porodní bolesti. Nigar kalfa s ostatními děvčaty a Sumbulem jí dopomáhají, ale porod byl velmi těžky, když se dítěti kolem krku omotala pupeční šňůra. V napětí je téměř celý harém a zvláště Mahidevran s Gylšach, které doufají, že porod nepřežije, nebo se jí narodí dcera. K jejich zklamání je to syn, pojmenovaný Mehmed. Jakmile přijde sultán se podívat na Hurrem, ta se nebojí urazit Valide, že ji sebrala dítě. Sultánova matka jí ho jen nechtěla dát hned a pohorší jí to. Pokárá i Gylnyhal za její nepřítomnost, ale Gylnyhalin důvod je omluvný.

Sumbul i Nigar kalfa se snaží Gylnyhal vštěpit, aby o té noci své přítelkyni nic neříkala. Bohužel má ale příliš výčitky svědomí a chce se jí přiznat.

Na Hurrem se snášejí stížnosti. Jako například se opět neovládla a omylem urazila Valide. I Nigar kalfa si an ni stěžuje za její chování k Ibrahimovi. Když dostala dary od sultána, dozvěděla se od své služebné, že u sultána v době porodu byla nějaká žena. A svou zlost si kromě Nigar kalfy vylije i na Gylnyhal.