14. díl a 15. díl

14.07.2012 14:58

Hurrem svůj vztek nehodlá ovládat a tak si na Gylnyhal nejen vylije svůj vztek, ale chce i aby ji našla tu, která strávila noc s jejím milovaným sultánem, jako by ani nevěděla, že sultán si může pozvat každou.  Gylnyhal hledá pomoc u těch, kteří ji pomoci můžou, u Nigar kalfy. Ta by s Hurrem dokázala i rozumně promluvit.

Mahidevran s Valide rozhodně Hurrem nenavidí. Těžko říct, která víc. No, musejí se ale ovládat jako správné sultánky a Mahidevran by si neměla udělat opět u sultána ostudu. Hátidže je ale proti jejich názoru a s Hurrem si velmi dobře rozumí. Ta ji tvrdí, že ji s láskou k Ibrahimovi bude pomáhat a obejme ji na důkaz přátelství. Ibrahim koupí své milované krásnou brož ve tvaru motýlka. Hátidže ji také na důkaz lásky hodlá nosit připnutého na svém srdci. Udělala ale velikou chybu, neboť ho spatřila Valide a uchvácená krásou brože se hned vyptává, kde takový šperk vzala, kdo jí ho dal. Nebýt Hurrem by Hátidže možná udělala ještě větší chybu. Hurrem se přizná, že jí ho darovala ona a tím kryje Hátidže i Ibrahima. Valide se snaží Hátidže zakázat přátelit se s Hurrem ale její milovaná dcera je proti.

Když se večer celý palác chystá ulehnout, ne každý je tam, kde by měl být. Gylnyhal se opět chystá strávit noc se sultánem. Hurrem nespí a začíná se zajímat o Gylnyhal. Když se dozví, že pro ni přišel Sumbul, vrtá jí to hlavou ještě víc. Zatímco se Gylnyhal nevrací, pořádně nervózní Hurrem začíná zuřit. Je jí jasné kde asi tak její přítelkyně bude, když i noc, kdy rodila nebyla s ní a u sultána někdo byl. Raději se ale ujistí, že ostatní dívky jsou v posteli, a když ji to utvrdí v její myšlence, nachystá Gylnyhal pořádně příjemné přivítání.

Gylnyhal se vrací s kožešinovou šálou zpět k Hurrem, šťastná z krásného daru. Prohlížejíc se v zrcadle, na ni Hurrem vyjede a začne ji krutě mlátit. Druhá služebná Esma zavolá na pomoc Nigar kalfu, Daye hatun i Sumbula, kteří Hurrem zastaví. Valide se to dozvá velmi brzy taky a rozhodne se jí odebrat syna. Nakonec jí ho ale nechá.

Hátidže se na Hurrem nezlobí, zdá se, že ji chápe. Zajdou spolu do obchodu se zrcadly, kde Hurrem vymyslí novou pomstu. Jed, tkerý by Gylnyhal zohavil natolik, že by o ni už sultán zájem nejevil.

Hátidže se dočká překvapení. Její matka a bratr jí chtějí provdat. Její rekci nikdo nečekal, že by se jí do sňatku nechtělo?

Jedem polije kožešinový šal, který má být jako dar pro její ,,přítelkyni" na znak odpuštění. Naneštěstí tomu Gylnyhal uvěří a usne s úsměvem a šálou kolem krku. Vůbec neví, jaký ohavný důsledek jedovatá šála bude mít. Zatímco ona spí, Hurrem si opět užívá se sultánem, který ji konečně navštíví po dlouhém čase a stráví s ní noc v její komnatě.

Hátidžina bolest je hrozná a v tenkých šatech zůstane stát venku, když sněží. Pohled na Ibrahima, kterého si stejně nemůže vzít ji naprosto ničí a zhroutí se přímo před jeho očima. Zoufalý Ibrahim jí nemůže jít na pomoc, neboť omdlela v harému a tam žádný muž nesmí. Naštěstí, díky Gulfem, se jí brzy dostává lékařky, snažíc se identifikovat o co vlastně jde......

Gylnyhal se v bolesti a hrozném pocitu probouzí a strnulým výrazem zírá na svůj obraz v zrcadle. Její krásná tvář je ohavná a zoufale začne křičet. Nikdo ji nedokáže zachránit ani její krásu a brzy na to se to dozvídá celý harém. Má to být sice tajemství,ale jediný, kdo o tom neví je sultán. Nikdo mu to nehodlá říct a to ani Valide. Chce ji totiž potrestat sama tak, aby na to Hurrem nezapomněla. Odebere ji její dítě a její upřímně jedno, jak moc se Hurrem chce omlouvat.

A tak se v paláci zhroutí aji Hurrem. O její dítě se stará kojná.