16. díl a 17. díl

14.07.2012 15:43

Hurrem chce své pocity sdělit i sultánovi a je jí jedno, jestli jí v tom brání Sumbul nebo aji Ibrahim. K její smůle má právě sultán zasedání a probírá s paši mnohem důležitější věci v zájmu říše. Mahidevran se snaží o uzdravení Hátidže a dokonce jí domluví schůzku s Ibrahimem. Ten nedokáže odmítnout a souhlasí s tím, že se sejdou na zahradě. Oba dva ví, že se nikdy nebudou moct vzít, a přesto se tak zoufale milují. Ibrahim se snaží jí vysvětlit, jak moc se bude snažit hledat řešení na tu prekérní situaci a doufá v její uzdravení.

Na sultána se snaší nové nebezpečí. Král Ludvík tak moc touží po jeho smrti, že nasadí na plán ženu. Ženu, která by se k němu mohla dostat tak blízko, aby ho zabila. Viktorii, také toužící po Sultánově krvi a smrti, neboť jí zabil snoubence, přímo na její svatbě. S Ludvíkovým požehnáním se vydává do srdce Osmanské říše, vykonat svou pomstu. Převlečená za muže se vydává do Konstantinopole a když nešťastnou náhodou spadne z výšky, zachrání ji Matrakci a ubytuje ve svém domě.

Hrozné Gylnyhalina zranění trápí i její přítelkyni Ayše i Sumbula. Ona se musí vrátit, ke své bývalé paní a to příšerné ponížení nezvládne. To co ji Hurrem, její nejlepší přítelkyně provedla se už nedá spravit, hlavně teď, když se její zranění tak pomalu hojí. Gylnyhal pro Hurrem představuje její svědomí, kruté, mstivé a hlavně žárlivé, a proto ji donutí nosit kolem zohavené tváře šátek. Dokonce, když si si Hurrem zavolá vědmu jen ve svém vlastním zájmu a ona nabídne amulet pro Gylnyhal na uzdravení, Hurrem tvrdí, že ona žádný nechce. A Hurrem si přeje, aby kromě ní, žádnou jinou sultán neviděl. Vědma jí poslechne, ale přece jenom amulet Gylnyhal pošle.

Hurrem si chce s Hátidže popovídat, ale kvůli Daye nesmí ani za ní, ani za Valide. Nebyla by to Hurrem, kdyby to nenavlékla tak, že jí to nevadí a v poklidu odejde, ale ve skutečnosti se k Hátidže dostane i přes zákaz. Sultán se diví proč jí odebrali syna a proč jeho oblíbenkyně Gylnahl nosí šátek kolem tváře. Z toho se raději Hurrem vyvlíkne.

Viktorie se stane díky Ibrahimovi a Matrakcimu služebnou Ayše v paláci. Zatímco se Matrakci tajně zamiloval do Viktorie a nedokáže na její krásu přestat myslet, Ibrahim má zase hlavu plnou Hátidže, která se právě dozvěděla, že se vdá za syna paši a ten souhlasí se vším všudy. Sultán, který jí to právě přišel sdělit, se domnívá, že je to šťastná zpráva, a protože jí to řekl v Mahidevranině komnatě, po odchodu ostatních tam s ní ještě zůstane. Hurrem se děsí, ale naštěstísultán jen uspával Mustafu. Mahidevran dá znát, že si to u něj velmi pokazila, když dala Hurrem jed a když ji ohavně zbila.

Zatímco se Viktorie zabydluje ve své komnatě s Ayše, Mahidevran i Hátidže se trápí. Jednu z nich zavrhl její muž a druhá se má vdát. Hátidže sáhne po smrtelném jedu. Hurrem zi mezitím zavolala opět vědmu, která jí její špatnou náladu vylepší skvělou zprávou. Aspoň tedy pro ni. Hurrem je opět těhotná a ve své chamtivé náladě se domnívá, že její další dítě bude znovu syn.

Ihned se snaží přes Ibrahima dostat k sultánovi, aby mu sdělila tu zprávu. Radost sultána ale není taková, jakou by Hurrem čekala. Místo ohromné radosti a smíchu se jen usměje a pošle pryč, musí totiž pracovat. Mahidevran s Valide jsou též překvapené, však nemile. A Hátidže, se kterou by se jistě o svou radost podělila, je na tom ze všech sultánek nejhůře. Jed, který pozřela sice vyzvrátila a Valide se nic neřeklo, ale přesto se stále cítí špatně a níčí ji myšlenka, že se musí vdávat. No, tak se Hurrem alespoň snaží dát to vědět celému harému tím,ž e Sumbulovi rozkáže rozdat sladkosti a šerbet na její počest. Nic netušící Gylšach triumfálně vedje do harému a její radost z návratu jí pokazí jedna služebná, sdělující ji to, o Hurremině těhotenství.

Čas ubíhá, Hátidže se souží, čas jejích zásnub se blíží. Malý Mehmed vyrostl a již se učí lézt po čtyřech. Hurrem zatím pokročila ve svém těhotenství a Hátidžina oslava se chystá přímo ve Válidině komnatě. Všechny krásně nastrojené ženy vyčkávají příchodu nevěsty. Mezitím se však Viktorie dostává do blízkosti princů, sedící u dětského divadýlka. Komnatu, ve které se nachází, zapálí.

Valide, Mahidevran, Hátidže i Hurrem a sultán se hrozně zděsí a hodlají se jít jejich dětem na pomoc, ať už do ohně........