22.díl a 23.díl

22.07.2012 16:20

Ibrahim zděšeně zírá na sultána a snaží se zjistit, jaké je jeho provinění proti němu. A ačkoli se zdálo, že ho sultán chce potrestat smrtí, či ještě něčím hrozným, nakonec mu předá pečeť a jmenuje ho velkovezírem, jedním z nejvýše postavených mužů v celé Osmanské říši a s tím i spoustů povinností a výsad.

Zatímco Ibrahim zažívá pocity štěstí, na Hurreminu oslavu, kterou jí nikdo nepovolil, se přijde podívat Mahidevran. V rozčílení se jí to snaží překazit a začne se se svou největší sokyní hádat. Jejich křik dolehne až k usím Hátidže, jenž přijde také a obou pořádně vyčistí žaludek. Chce aby ihned skončili veškeré rozepře, a ikdyž by se možná někomu nezdálo, že Hátidže dokáže silně vyjet a využít svého postavení, stalo se a Valide je velmi spokojena. Ale Hátidžinu požadavku se jen těžce vyhoví, kéž by to bylo tak jednoduché usměrnit Mahidevran s Hurrem.

Zatímco Hurrem by jistě doufala, že Ibrahima sultán popraví, Hátidže se nemůže zbavit pocitu viny, že kvůli ní sultán Ibrahima zabije. Ale opak je pravdou a když Ibrahim vyjde na terasu, konečně oba dva můžou najít klid. Hátidže je štěstím bez sebe, že se Ibrahimovi v politické stránce tak daří, i dkyž její matka má jisté obavy a pochybnosti a Hurrem i říšká rada jsou překvapeni a v některých doutná vztek...........

Když se zpráva o Hátidžině nastávajícím dostane k Valide i sultánovi, oba jsou zděšení, ale sultán zatím nemá v úmyslu svatbu zrušit, zatímco Valide by to udělala hned. Bohužel, ale další nemocný je Mustafa, jehož nemoc vyvolává strach hlavně v Mahidevran. Moc dobře si uvědomuje, čí syn by nastoupil na trůn, kdyby její syn měl příliš těžkou chorobu. Naštěstí je jen nachlazený. Ale pro Hurreminu smůlu se sultán díky Mustafově nemoci začíná zbližovat s Mahidevran a na Hurrem nějako zapomněl. Valide stojí při své snaše, a tak svého syna donutí si ji pozvat k sobě na noc.

Dalo by se říct, že Valide zachránila život svému synovi. Když totiž nebyla přítomna a její syn na ni čekal v její komnatě, kde byla i Sádika, jistě by se jí podařilo ho nepozorovaně zabít zezadu, když měla ostrý nůž, naštěstí ale Valide přišla a zabránila vraždě jejího syna což by jsitě způsobilo rozruch.....

Obě sultánovy milenky doufají, že se ním tento večer uvidí. Hurrem ale má smůlu, a když se dozví od Sumbula, že si sultán zavolal Mahidevran, v šoku není schopna slova.