36.díl a 37.díl

24.07.2012 14:49

Po rozhovoru Hurrem uslyší zaklapnutí dveří a dojde jí, že někdo všechno vyslechl a klidně ji může mít v hrsti. Naštvaně na Lea vyjede, že už není žádná Alexandra, ale je Hurrem sultan. V její rozčertěné náladě vstoupí sultán. Hurrem jenom zděšeně čeká, zda byl on ten, který stál za dveřmi a důvěrný rozhovor si vyslechl, neboť se tváří nějak podezíravě a překvapeně. K jejímu štěstí byl však jen překvapený, že je Hurrem v paláci Hátidže a přišel popřát Hátidže k jejímu prvnímu dítěti, které čeká. Lea velmi zraní, když se sultán k Hurrem zachová opět jako ke své milnce, kterou samozřejmě je a jen těžko dokáže nést, že ona s ním nikdy nebude a už si ji vyhlídnul jiný muž.

Nigar kalfa se po škrcení objeví v komnatě s Gylšach a Mahidevran sultan, jenž se jí snaží vysvětlit, jak ošklivě by si mohla ,,ublížit", když nebude poslouchat ji ale Hurrem. Třeba se může stát, že se stane obětí vraha, který zabil Ayše a stále nebyl polapen. Pouze Mahidevran je prý její opravdová paní a musí ji donášet o všech Hurreminých činech.  Nigar, ač nerada, musí udělat co si žádá. Zajde za Hurrem a zrovna v té chvíli je u sultána Mahidevran na jeho terase i s Mustafou. Hurrem se cítí poníženě a díví se co tam ta žena děla. Nigar kalfě slíbí, že jí bude ochraňovat a nikdo jí neskřiví ani vlas, jako by to ještě nikdo neudělal.

Sultán dostane zprávu o Ahmedovi a jeho konci. Byl sťat a jeho armáda byla pobita. Ibrahim se má dostavit a vyřešit zbylé nepokoje a nastolit pořádek. Brzy se také sultán dozví o Ibrahimově brzkém návratu, neboť všechna nebezpečí v Egyptě byl zažehnána.

Jediný, kdo se netěší je Hurrem. Nejprve viděla Mahidevran se sultán, když už o ní nejeví zájem, poté se dozvěděla, že Mustafa jede se sultánem do Edirne a z toho plyne, že jede i jeho matka Mahidevran sultan.  Navíc se zdá, že sultán její návrh, aby jel Mehmed s ní taky, nebere a nehodlá jí vyhovět. Právě naopak se vše obrátí v Hurremin prospěch. Sultán do Edirne sice Mustafu vezme, ale jede i Hurrem s Mehmedem a Mahidevran musí zůstat doma. Ač Mahidevran zatím nic netuší, chce aby Sumbul odnesl její věci ke kočárům a on jí musí sdělit, že nejde, že jede Mustafa, sultán, Mehmed a.......Hurrem sultan. Mahidevran to těžko nese, ale před synem se alespoň snaží předstírat,ž e všechno bude v pořádku. Nechá si zavolat Nigar kalfu, neboť jí zřejmě něco ohledně Hurrem zatajila. Nigar mezitím v kuchyni, když zjistí, že si ji volá Mahidevran, zůstane stát a zbledne. Sumbul si ji všimne a hned jí z něčeho začne podezírat.

Hurrem se vůbec necítí ve své kůži a začne být nervózní. Jakmile totiž přijeli to Edirne a ona s Mehmedem seděli a přihlíželi sultánovi s Mustafou, zjistila, že zmizel její smaragdový prsten od sultána. Zděšeně se ho snažila najít všude možně, ale vypadá to, že ho ztratila. Nic netušíc Mahidevran vstupuje do bývalé Hátidžiny komnaty a všimne si zeleného záblesku na Hurremině pohovce. Co jiného by ji mohlo napadnout, než prsten, který dostala její největší sokyni, si nechat u sebe...

Ibrahim v Egyptě vidí všechny zubožené lidi a jejich zničené domy i města. Chce, aby všichni byli zaopatřeni. Panuje zde stále nepříjemná atmosféra a kvůli Ibrahimovi se zdá, že vypuknu povstání. Janičáři se cítí ignorovaní a rozhodují se proti tomu stavět přímo proti sultánovi, zatímco si sultán užívá příjemný večer sám s Hurrem, Mustafou a Mehmedem. Protože už je ale pozdě, princové musí jít spát a Hurrem a sultán zůstanou spolu sami.....

Láskou je zblázněná i Hátidže, jenž na svého muže neustále myslí a často chodí do jeho komnaty. Nigar kalfa však zjišťuje, že Hátidže není jediná, která se zamilovala do Ibrahima. Sama Nigar se totiž v noci trápí snem, ve kterém ji Ibrahim políbí a nedokáže uvěřit tomu, že se do něj zamilovala a na Hátidže žárlí.

Ráno Hurrem najde mrtvé a vypuštěné ptáčky, jež dostala jako dar z lásky od sultána. Zděšenou se jí snaží uchlácholit sultán a rozhodne se pro návrat. Hurrem, Mustafa i Mehmed a Hurreminy služebné se vydají zpět, zatímco on s nimi nepojede a má naplánované něco jiného. Jenomže to byla osudová chyba. Hněv janičářů přerostl do neúnosné míry a vzniká povstání. Zděšená Valide si uvědomuje, že Hátidže odešla do svého paláce a Hurrem s princi se ještě nevrátili. Nemají jinou možnost, než se jít schovat do sklepa. Brzy dolehne povstání až k branám paláce a další a další janičáři jdou na Ibrahimův palác, neboť je on strůjce jejich neštěstí. Hurrem se již ke svým dvoum dětem nemá možnost dostat a musí odjet za Hátidže do jejího paláce, který je zatím neobsazený. I Matrakci a Leo se vydají stejným směrem, Matrakci za Sádikou a Leo ho následuje také ve strachu o Hurrem. Všichni dojdou tak tak, když už se oddíl janičářu přibližuje paláci. Avšak netuší, že sultán se již o vzpouře dověděl a trest za to nebude mírný.

Hátidže s Hurrem, dětmi, Sádikou, Leem a Matrakcim se chtěji vydat do sklepení, neboť janičáři již došli téměř k paláci. Najednou však Hátidže, běžíc ke schodům, špatně šlápne, svalí se ze schodů a zůstane ležet na zemi v bezvědomí...