38.díl a 39.díl

25.07.2012 17:33

Hátidže se nedokáže probrat, a tak se Leo chopí situace a rozhodne se ji nést na rukách. Útok ale zasáhl i jeho. Oknem ho zasáhli a on i Hátidže se málem zhroutili opět k zemi. Hurrem se zděsí ještě víc, když zjistí, že je velmi vážně zraněný. Ji ale čeká mnohem horší věc. Hátidže krvácí a pokud by ji chtěli zachránit, její nenarozené dítě se už nenarodí. Ačkoli je to rozhodnutí pro všechny těžké, Hátidže je důležité ochránit. Nejhůře to nese Gulfem, která byla vždy Hátidžina nejbližší.

Sultán se vrátil a hodlá zastavit nesmyslné běsnění janičářů. Nejdříve osvobodí svůj palác se služebnictvem a částí rodiny, která zde přebývá a janičářům slíbí, že jejich požadavky si vyslechne včetně rady a zváží to, co chtějí. Nikdo však netuší, jak hodlá sultán velitele oddílů potrestat. Ihned jak se dozví, že Hátidže není v paláci ani Hurrem a dva jeho nejstarší synové, vydá se do Ibrahimova paláce, kde se již Hátidže probrala z bezvědomí. Nešťastné pohledy Gulfem, Hurrem i Esmy a jejich uplakané tváře dělají starosti Hátidže. Nikdo jí nechce říct, co se stalo s jejím dítětem. Volba nakonec padne na Hurrem, která se jí snaží vysvětlit, jak se věci mají, pobledlá Hátidže zbledne ještě víc a tentokrát začne křičet a plakat a Gulfem má co dělat, aby ji udržela.

Ponurou atmosféru a náladu všech přítomných kromě Hátidže poměrně zlepší sultánův příjezd, který všichni tak dlouho očekávali. Nervozita z Hurrem opadne, až když si se sultánem spočinou v náruči a opět je na ní říct, že Hátidže na tom není dobře. Z Mahidevran vše opadne až když obejme do náruče svého syna, ale přece jenom ji velmi zaskočí, dkyž jí Mustafa vylíčí, že Hurrem se o něj dobře postarala a ho ani Mehmeda nenechala samotného. Mehmed se i se svou matkou vřele a láskyplně přivítají s Gylnyhal, Myhrimach i Selimem, zatímco sultán vřelé přivítání s janičáry neplánuje, právě naopak. Místo toho, aby odvolal Ibrahima na přání janičářského velitele, ho osobně popraví, jako trest za napadení jaho vlastní rodiny a vojákům vyplatí 200 tisíc zlatých na opravu.

Čas ubíhá, obchodníci obnovili své obchody a opravili své domy, Hátidže se trápí kvůli Ibrahimovi a Mahidevran má stále Hurremin prsten. Ale holdá jí ho vrátit a poděkovat za ochranu svého syna. No, poděkuje, ale nevrátí ji nic, neboť jí Hurrem začne popichovat a zasažená Mahidevran si smaragdový šperk nechá u sebe. Nejhůře je na tom však Hátidže, která se trápí stále víc a víc, ale nadešel čas aby svému muži pověděla o jejich dítěti. Na Ibrahimově rameni podlehne smutku a rozpláče se při vypravování toho, co se jí přihodilo a i když se Ibrahim snaží tvářit statečně a nedat znát na sobě velký smutek, ve svém paláci se večer rozpláče na zahradě a Matrakci, tkerý ho zahlédne, mu řekne, že nemá za co se stydět.

Hurrem dostane jako dar od sultána další ptáčky, stejné jako minule, kteří ale bohužel zemřeli. Oba dva se do sebe zamilovali ještě víc a sultán Hurrem poděkuje za ochranu jeho dětí a statečnost. Hurrem ke štěstí ale schází stále prsten. Dívky v harému požádá o pomoc a té, která ho najde, vyplatí odměnu. Nigar se chopí příležitosti a když jí zavolá Mahidevran a dá jí prsten, musí ho Hurrem odevzdat. Ale nesmí se dozvědět, kdo jí ho dal, i když Hurrem je to naprosto jasné a Nigar přinutí promluvit pravdu. Zdá se, že její trable nekončí a když opět spatří Lea, chce zakročit, neboť má strach, že by něco mohl říct. Pošle mu tedy měšec s nějakými penězi a dopisem, vybízejícím k odchodu. Předá ho Nigar kalfě, která se ale o její věci zajímá a dopis si přečte. Je však své paní oddaná a rozhodně nemá v plánu to vyzradit, i když jí velmi zajímá, co spolu mají a utvrdí jí v tom Leův obraz, na kterém je zobrazena Hurrem a nešťastně mu vypadne.

Nigar kalfa má vztek na Gylšach a rozhodne se jí pomstít. Hlavu jí ponoří do vody a začne jí vhrožovat.

Hurrem má domluvenou schůzku se sultánem u večeře na terase, ačkoli se on právě vydal do Hátidžina paláce. Hurrem neztrácí naději, ale úplně se potopí, když za ní přijde Valide. Sice přijde s dobrým úmyslem, ale sdělí ji, že sultán v Ibrahimově paláci zůstane před noc. Avšak Hurrem zapomněla, že v Ibrahimově paláci je i Sádika. Její obavy se naplní, a sultán zůstane ve své komnatě jen se Sádikou...