44.díl a 45.díl

31.07.2012 15:46

Selim, vedle kterého leží vážně zraněná žena, se rozpláče a vzbudí jednu z Hurreminých služebných, Esmu. Ta se ještě v prozatím klidné náladě vydá směrem k Selimovi. Když však zahlédne červenou tekutinu, jenž prosakuje přes přikrývku, v hysterickém pláči není schopna jediného slova. Celý harém je na nohou a i Sumbula vzbudí nářek a pláč Esmy na chodbě, u níž už je jedna z dívek a snaží se z ní něco vymámit. Esma je obklopena množstvím lidí, ale ani jeden nedokáže porozumět slovům mezi jejím pláčem. Celou situaci zachrání až zoufalý Selimův pláč a Nigar kalfa i Sumbul se vydají k princi. To co oba uvidí, je vyděsí. Pod přikrývkou leží Gylnyhal a Sumbul se málem zhroutí, když v panice vykřikne její jméno tak nahlas, až to přivolá i nešťastnou Hurrem. Gylšach okamžitě dojde co se vlastně stalo a ve zděšení si uvědomí, co právě vykonala. Nejenomže zabila nevinou dívku, ale teď se bude muset Mahidevran zodpovídat i za to, co udělala. I ta už je na nohou a neklidnou noc přeruší Gylšach. Mahidevran není tak hloupá, aby ji nedošlo, kdo může za celou situaci,  rozrušenou Gylšach surově zbije a vyhodí ze své komnaty. Příliš pozdě si uvědomí, že udělala chybu a vydá se za Gylšach. Se zraněními a pláčem se Gylšach skácí ze schodů. Na Mahidevranin příkaz ji odnesou k lékařce, kde Gylšach nezbývá nic než hledět na oběť svého hněvu a nesnesitelné nenávisti k sokyni její paní.

Noc je těžká pro všechny. Hurrem je stále na nohou a v klepající se náručí drží malého Selima. Valide je tu noc nechala přespat u sebe, aby se už nikdo o její vraždu nepokusil, ale nedovolí vzbudit sultána ani se jí nepodaří zoufalou Hurrem uklidnit, a tak alespoň dá rozkazy Daye a Sumbulovi ohledně bezpečnosti Hurrem i ostatních členů sultánovy rodiny, do níž patří i Mahidevran. Sultán se po zdánlivě klidné noci dozvídá od Ibrahima o Hurrem i Selimovi a všem vyčte, že mu nic neřekli. Hurrem utíší až sultánův příchod a jeho slib, že najde toho, kdo to udělal a pomstí ji. Navíc jí slíbí, že tuto noc bude spát ona v jeho komnatě i s jejími dětmi, ale ani tehdy Hurrem nedokáže přestat myslet na Gylnyhal. Rozhodně se klidně necítí ani Sumbul, kterému pořádně vyčistí žaludek Ibrahim a pohrozí mu. Vytáhne z něj jedno jméno podezřelé, kterou podezřívá i Nigar kalfa a je jí čirou náhodou Gylšach. Nigar kalfě se podaří z rozhozené Gylšach dostat pravdu o jejím pokusu o vraždu a Mahidevran jí slíbí povýšení, pokud ovšem neřekne nikomu nic o Hurrem a Gylšach. Celá ta věc jí tak hrozně rozhodila, že se nedokáže jedinou chvíli udržet v klidu a ve vzteku kopne do stolu s jídlem před mladým Mustafou. Oba dva trucují do doby dokud nepřijde Hátidže a nepokusí se jim to rozmluvit. I jí ta věc velmi trápí, už kvůli zdrcenému Mustafovi.

Nakonec, to co se zdá být zcela vyloučené, někdo pokládá za pravdu. Ibrahim sice tuší, že Gylšach má v něčem prsty, ale do nehody, která se stala Gylnyhal, zatáhne i Hurrem a má pocit, že ona stojí za tím zinscenovaným pokusem o svoji vlastní vraždu. Ibrahim je pochmurný kvůli současným věcem a taky ho částečně trápí Mustafovo chování. Ale naštěstí se jeho manželka postará o klid a půjde i s ním do koupele, aby si udělali klidný večer jenom oni dva.

Nigar kalfa má narozdíl od některých už dobrou náladu, když se dozví, že právě byla povýšena a Mahidevran splnila svůj slib, jakmile si povídala s Valide sultan. Sumbul se tváří závistivě a nehodlá pochopit, jak je to možné.

Sultán a Ibrahim jsou pozvání k benátskému vyslanci Alvissemu Grittimu na návštěvu do jeho domu. Na sultána to udělá velký dojem a spíše vybavení a krása celého domu a z Alvisseho si udělá přítele, ale v podstatě je důležitý i pro vládu. Ibrahim se chopí příležitosti a Alvisseho si i s jeho ovdovělou sestrou nechá pozvat do svého paláce, aby je společně s Hatice pohostili.

Na hostinu má přijde i Hurrem, která ale zatím společně s Nigar kalfou vypravila ke Gylnyhal a slibuje pomstu za její zranění. Zrovna v té chvíli vejde i Mahidevran, jenž jde navštívit Gylšach. Není divu, že dojde k hádce, kterou započala Hurrem, ale Mahidevran se jí chopí a obě si vjedou do vlasů před Sumbulem a později i před Daye. Mahidevran je tak rozzlobená, že to neunikne ani sultánovi a nabídne jí odchod z paláce, pokud ji to alespoň trochu uklidní.

Leo již nemá co na práci, a tak se rozhodne vyhovět Hurrem a odejít z Osmanské říše. Napíše své milované dopis, ve kterém ji žádá o poslední schůzku, aby mohl zahlédnout její tvář. Nigar kalfa je pověřena tím, aby ho nic netušící Hurrem donesla. Bohužel se však nějak Ibrahim dozví, co se stalo a slova v dopise se dostanou i do jeho uší. Tím si uvědomí, že právě teď má v rukou Hurremin osud!