8. díl a 9. díl

29.06.2012 15:10

Hurrem je pozvána Valide sultan na zahradu, kvůli jejímu plánu. Zatímco si myslí, že Valide si ji oblíbila, jde jen o to, aby ji mohl spatřit Bátur, syn jednoho z důležitých pašů a budoucí manžel Hurrem. Bátur se nehodlá obtěžovat rozhodnutími, jako sultán byl okouzlen její krásou a ihned svolí, že si ji odveze a vezmou se v Edirne.

Mahidevran má ihned lepší náladu, její sokyně se bude vdávat za jiného muže a zmizí z jejího života a navíc o tom ještě ani neví. Dozví se to od Daye na oslavě, pojede hned další den se svým snoubencem do Edirne. To byla rána přímo do srdce, zbavit se sultána nedokáže, a když ji vysmátá Mahidevran přijde popřát šťastné manželství, hrubými nadávkami nešetří, dokus sultánčin úsměv z tváře nezmizí. Prý ona je sultánka víc než Mahidevran a rozhodně se ničí ženou nestane. A tak si vymyslí plán. Lež, která by ji umožnila zůstat v paláci.

Valide si nechá Hurrem zavolat. Je rozzuřená, Hurrem se staví proti jejímu rozhodnutí a navíc právě řekla, že je těhotná a dítě, které by se narodilo, bude syn sultána Sulejmana. Sultánova matka ji začne vyhrožovat, co by jí udělala, kdyby její řeč byla nepravdivá a okamžitě ji pošle pryč zpět do komnaty. Mahidevran se tváří zděšeněji než Valide, jak je to možné? Ani Valide s Daye to nepokládají za skutečné, ale přesto ji Valide hodlá nechat prohlédnout.

Hurrem hrozí, že se zabije, když má jít na prohlídku, zjistil by, co není pravda. Jediná Nigar je schopna ji uchlácholit. Hurrem si uvědomuje do jaké situace se to dostala, lži se snažila obalamutit Valide sultan a velý harém, né-li palác. A tak nemá jinou možnost než podstoupit prohlídku. Cít se ztracena, popraví ji, určitě se to stane. Více nervózní je Mahidevran, co by se stalo, kdyby opravdu otěhotněla?

Hurrem čeká na svůj rozsudek smrti, ale překvapení je nejen pro ni. Opravdu je těhotná! Stane se matkou sultánova dítěte.

Válide a Daye jsou zděšené, Nigar je překvapená, Mahidevran se zhroutí a Hurrem, jediný člověk v paláci, který z toho má užitek, je rozesmátá jako nikdy v životě. Další den když se chlubí před celým harémem je předvolána k Valide. Ta začne nejdřív o dalších výhružkách, když se dítěti něco stane, patří přece do rodu velkých osmanů, poté ale dá příkaz k rozdání šerbetu a sladkostí do celého harému na počest, že Hurrem hatun čeká dítě samotného sultána Sulejmana.

Mahidevran se to dozví od Gylšach, své služebné, která nedokáže udržet jazyk za zuby a vše hned vyklebetí.

I Bátur je zklamán, prý jeho snoubenka ,,onemocněla" a nemůže s nimi jet, tak ať nečekají.

V Hurrem budí zvědavost, jak sultán zareaguje na její těhotenství, šťastně nebo rozzlobeně?